Lees alles over de ervaringen van Hanna, Ruben en Maaike


Afgelopen zomer was ik voor het eerst mee met de zomerweek van Ichthus. Niet mijn eerste zeilervaring, maar wel mijn eerste Ichthuservaring.

8 daagjes in Friesland met een zeilboot het water op. Door weer en wind, nog meer wind én regen, de Friese meren en sloten getrotseerd, onder toeziend oog van Bram de kikker, de mascotte van deze week. Van de ene watersportwinkel naar de volgende en natuurlijk ook een terrasje. De zonsondergang bekeken toen er nog geen wolken waren, deinzen, midden in de nacht leren bomen, door de bomen het bos niet meer zien en heel veel flauwe woordgrappen later, in slaap vallen op de nagelbank…

Theorieles gekregen over hoe een speelgoedzeilboot werkt (iets met natuurkundige koppels en krachten) en hoe de wind waait op het water. Het liedje helpt me het nooit meer te vergeten!

En tot slot een goede voorbereiding: genoeg laagjes aan en nog meer laagjes mee. En als je het warm hebt? Nog een extra laagje! Ik heb het in ieder geval niet koud gehad… Ondanks het slechte weer was Ichthus als een warm bad :).

Nog geen week later was er ook het zomerweekend. Na de super leuke zomerweek kon ik het natuurlijk niet laten om daar ook naartoe te gaan.

4 daagjes in Friesland met een zeilboot het water op. Dezelfde en nog meer Friese meren en sloten getrotseerd, dit keer zonder rif en mét de zon! Fred de schildpad hield daarbij een oogje in het zeil.

Van leren knopen en keesjes maken tot tompoucen maken tijdens het zeilen, goede gesprekken, gelachen en gehuild en een lange zeildag waarbij we iets eerder terug waren dan 2.30 uur…

Kortom, het was een fantastisch avontuur! Met de 2 uitdagende bijbelstudiethema’s ‘gebed’ en ‘hoop’ was het zeker geen gebed zonder eind en hoop ik vaker naar Ichthus Zeilkampen te gaan!

Hanna


“Vorig zomer heb ik alweer voor de vierde keer gezeild met Ichthus Zeilkampen. Een week lang hebben we vanuit onze basis, de kampeerboerderij van boer Ykema, de Friese wateren bevaren. De kampeerboerderij ligt direct aan het water en vanaf de steiger kun je hier misschien wel de mooiste zonsondergangen van Nederland zien.

Bijna elke dag zeilden we naar een ander dorpje in de buurt zoals Oudega, Heeg of Gaastmeer en zo hebben we dus heel wat zeil-kilometers gemaakt.
De zomerweek van Ichthus vind ik een gave plek waar ik tot rust kom, waar ik op een relaxte manier beter leer zeilen en ook nieuwe mensen uit heel Nederland leer kennen. Zeilen kan zowel erg ontspannend als inspannend zijn. Als er geen of weinig wind staat is het erg relaxt en is het de kunst elk zuchtje wind zo efficiënt mogelijk in de zeilen te benutten. Als het goed waait daarentegen, is het zeilen vol actie en koers je al boegwater happend en stormrondjes draaiend door de golven heen. Geen dag is dus hetzelfde en dat maakt het voor mij extra leuk. Ik ga zeker nog vaker zeilen en kan het iedereen die het een keer wil proberen erg aanraden.”

Ruben


“Overdag lekker zeilen, wat zwemmen, liedjes zingen en luisteren, goede gesprekken voeren, strijden om Japie de matroos (onze felbegeerde mascotte, dus een grote eer) en iets minder hard strijden om de blunderkip, maar toch vaak genomineerd worden.

Tijdens het kringen of stille tijd de diepte in en letterlijk even stilgezet worden. Toch zijn de machtig mooie momenten die deze week voor mij zo ultiem fijn hebben gemaakt, vooral het potje valse motten, wat ik als niet-zo-ervaren-valsspeler kansloos verloor, de eindeloos prachtige zonsondergangen, met extra nadruk op die ene waar we letterlijk na een spontane duik naartoe zijn gezwommen, de veel te knuffelbare hond, ik noem haar nog steeds Bella, maar misschien is het wel een hij, de stoere verhalen over de reddingsacties van de boten in de storm, waarvan ik ze maar moet geloven omdat ik zelf niet zo’n held ben. Dan was er natuurlijk ook het hardgaan over het Heegermeer, iets met wind en een zeilboot… Na deze eerste kennismaking met Ichthus Zeilkampen is het voor mij geen vraag meer of ik vaker mee zal gaan. Volgend jaar ben ik weer van de partij!.”

Maaike

Categorieën: Ervaringen