De Wedstrijd

De Admiral’s Cup is een ludieke en vooral gezellige zeilwedstrijd. Met meerdere teams probeer je de felbegeerde Admirals Cup of de Rode Lantaarn te bemachtigen. Op zaterdag vaar je een grote tocht langs allerlei Friese dorpjes en plaatsjes. De route bepaal je met de rest van je bemanning. Voor elk dorp dat je aandoet zijn punten te verdienen. Maar er zijn ook punten te verliezen voor de tijd die je onderweg bent. Er komt hier dus een hoop tactiek bij kijken.  

Gedurende de dag ben je bezig met diverse opdrachten. Het bewijs dat je een plaats/brug hebt aangedaan? Een foto met je hele bemanning op een kenmerkende plek of met een bepaalde souvenir. Een mooie outfit of bootuitrusting kan natuurlijk ook extra punten opleveren. Tijdens deze tocht mag er ook van extra hulpmiddelen (zoals een spinaker, tot complete roeibanken) gebruik gemaakt worden. Vals spelen (het gebruik van een motor of van hulp van buitenaf) wordt natuurlijk zwaar bestraft, want het is ten slotte een zeilwedstijd.

Zondagochtend wordt de strijd even stop gezet, en ga je met elkaar naar de kerk. Maar in de middag kan de strijd opnieuw los barsten tijdens de zeilwedstrijd op een Olympische driehoeksbaan. Ook hier zijn weer punten mee te verdienen!

Het laatste onderdeel van de Admirals cup is: “Het eitje”. Maak een sliplanding* op een tegen de steiger bevestigd eitje. De punten hangen natuurlijk af van de staat van het eitje na je manoevre. Voor een ervaren schipper is dit natuurlijk een eitje.

Het team dat na het weekend de meeste punten heeft, wint  De ADMIRAL’S CUP! En natuurlijk de eeuwige roem! Maar er is meer te winnen! Zo hoeven de pechvogels niet te treuren en is er ook een orginaliteitsprijs.

*voor de minder ervaren zeilers: probeer precies aan te meren en stil te liggen tegen het eitje.

Tactiek en kennis van het vaarwater in Friesland kunnen handig als je een gooi wil doen naar deze fel begeerde bokaal, maar ook als zeilleek kun je je opgeven voor deze wedstrijd. Je kan je alleen of als team (minimaal 3, maximaal 5 personen) aanmelden voor deze wedstrijd. De enige eis is dat er minimaal 1 ervaren schipper op de boot aanwezig is om de zeiltocht veilig te laten verlopen.

Als je je alleen opgeeft, probeert de organisatie een team voor je te vinden. Dit geldt ook voor deelnemers die nog niet zo goed kunnen zeilen, of überhaupt nog nooit op de Friese wateren zijn geweest.   

Meedoen is tenslotte belangrijker dan winnen!

Kosten voor deelname aan de Admiral’s cup (aankomst vanaf vrijdag 18 u, wedstrijd op zaterdag en zondag) zijn €90