De instructieweekenden zijn in het leven geroepen om toekomstige schippers en admiraals op te leiden, en om de techniek van huidige schippers en admiraals te verbeteren. Sinds 2000 is de opleiding van schippers en admiraals in handen van de Opleidingscommissie. Het doel van deze commissie is om de zeilvaardigheid binnen de Ichthus Zeilkampen op een nog hoger niveau te brengen en te houden. Er wordt in 4 verschillende niveaus gewerkt.

  • Niveau 1: Je beheerst de basisbeginselen van het zeilen onder gunstige omstandigheden (rustig vaarwater en matige wind).
  • Niveau 2: Je kunt zelfstandig varen onder niet te moeilijke omstandigheden (overdag op rustig vaarwater tot windkracht 4).
  • Niveau 3: Je bent een gevorderde zeiler en kan veilig varen met een groep onervaren bemanningsleden aan boord.
  • Niveau 4: Je bent in staat de verantwoordelijkheid voor schip en bemanning te dragen tot ongeveer windkracht 6.

Er wordt gezeild onder leiding van goed getrainde instructeurs, die je zowel de beginselen van het zeilen als de fijne kneepjes van het vak bij kunnen brengen. Je krijgt een aantal theorieworkshops en is er heel veel tijd om te oefenen.

Omdat de instructieweekenden in eerste instantie bedoeld zijn om schippers voor de zomerkampen op te leiden, behoudt de opleidingscommissie zich het recht voor om mensen die meegaan met een zomerkamp voorrang te geven boven mensen die alleen met instructieweekenden meegaan.

De opleidingscommissie behoudt zich het tevens recht voor om, in het belang van de zomerkampen, voorrang te geven aan deelnemers voor het instructieweekend die mogelijk komende zomer schipper kunnen worden.

Je slaapt op slaapzalen op de groepsaccommodatie van de Familie Ykema. Bekijk hun website voor een korte indruk.

Als je geïnteresseerd bent om schipper te worden op één of meer zeilkampen, kun je contact opnemen met de waterleiding. water@ichthuszeilkampen.nl Data:

Instructieweekend 1 | wegens coronamaatregelen is dit weekend veranderd in een instructiedag op zaterdag 17 april. Check de agenda en meld je aan voor een heerlijke, leerzame dag op het water!
Instructieweekend 2 | 17-19 september

Kosten €95 deelnemers, €75 instructeurs